Vinul este o băutură vie care este mereu în continuă schimbare. Odată cu trecerea timpului el își schimbă atât culoarea cât și aroma și gustul. Pentru a te bucura de toate nuanțele și aromele unui vin e nevoie ca acesta să intre în contact cu aerul și timp pentru a se limpezi. Culoarea și notele unui vin apar, uneori doar după ce acesta a fost lăsat să intre în contact cu aerul.

Pentru acest proces folosim un intrument foarte important și anume: Decantorul.

Ce este un decantor?

Un decantor este un vas din sticlă transparentă și foarte subțire de cea mai înaltă calitate. Are baza largă și gâtul îngust, astfel permite o mai bună oxigenare a vinului. De-a lungul timpului decantorul a cunoscut mai multe transformări și acum îl găsim în mai multe forme. Cu gâtul ondulat, cu gâtul pe trepte sau cu o sită la baza gâtului, astfel filtrează vinul de sedimente.

Mai mult decât atât, pentru că vinul umple decantorul până la cel mai larg diametru al sau, lichidul intră mai bine în contact cu aerul şi îşi arată toate aromele.

De ce avem nevoie de un decantor?

Avem nevoie de acesta pentru a aera un vin tânăr sau a decanta un vin matur.

Vinul îl putem aera prin lăsarea lui în decantor o oră-două înainte de a fi servit. Anume acest lucru are ca rezultat accentuarea expresiei aromatice a vinului, prin eliminare aromelor de reducție. Și va ajuta foarte mult la dezvoltarea corpului și rotunjirea taninilor.

Decantarea este procesul prin care vinul se separă de toate impuritățile depuse de-a lungul timpului pe fundul sticlei. Mai există un motiv pentru care decantăm un vin și anume oxigenarea vinului. Un proces care permite deschiderea noilor arome, texturi și note într-un vin.

Depunerile de pe fundul unei sticle nu ar trebui să ne sperie nicidecum, ele reprezintă gradul de filtrare a unui vin. Cu cât vinul este mai puțin filtrat – cu atât mai multe depuneri vor fi. Cu cât este mai vechi vinul, cu atât mai multe depuneri. Poate fi vorba de tartru, de rămașite fine din coaja boabelor de struguri, de drojdii sau de orice alte ingrediente solide ale vinului, provenite pe cale naturală. Ce ar trebuie să ne pună în gardă sunt rămășițele de dop. Dacă sticla a fost depozitată în poziție orizontală e recomandat înainte de decantare să o ridicăm și să lăsăm sedimentele să se depoziteze pe fundul sticlei.

Cât timp trebuie decantat un vin?

Somelierii recomandă 30-60 de minute pentru aerisirea unui vin, de cele mai multe ori. Însă există și unele excepții. Anume vinurile mature au nevoie de mai mult timp pentru limpezire și oxigenare. Un vin matur, dominat de arome de pământ, magiun și pâine uscată se va deschide, după vreo 3 ore, într-o explozie de condimente, fructe de pădure uscate, vanilie.

Încăperea în care decantăm un vin nu trebuie să fie luminată puternic și temperatura nu trebuie să depășească 20 de grade Celsius. Și niciodată nu lasăm un decantor în razele directe ale soarelui. Cât timp stă la decantat vinul nu trebuie agitat sau mutat.

Și cum vinul este o băutură vie, mereu se transformă, astfel trebuie să gustăm din când în când pentru a vedea când vinul este gata de a fi servit.

Iată câteva dintre vinurile de la noi, pe care ar fi bine să le decantați înainte de servire pentru o intensificare a aromelor și a gustului.