Gustul vinului spumant este afectat de forma paharului din care este servit! Pentru o experiență inedită și pentru a savura din gustul și aroma unui vin spumant, iată câteva sfaturi utile pentru a alege paharele perfecte.

În primul rând, ar trebui să cunoașteți că șampania, vinul spumant și prosecco sunt toate băuturi care conțin bule dar care sunt total diferite și care nu pot fi comparate. Prosecco, de exemplu este un vin care se produce din diferite soiuri de struguri și după alte metode de producere decât vinul spumant sau șampania. Iar servirea acestor băuturi se face în pahare diferite.

Bulele de aer ale vinurilor spumante sunt cele care fac spectacol și fac din această băutură una exclusivistă. Iar un pahar înalt face ca drumul lor până la suprafața lichidului, acolo unde se sparg, să fie cât mai lung, oferindu-ne astfel un spectacol deplin.

După ce criterii alegem paharele?

Sunt câteva diferențe după cum forma paharului poate afecta gustul și aroma unui vin spumant. Deci după ce criterii alegem paharul perfect care să păstreze toate calitățile unui vin spumant:

Forma paharelor

Formă de lalea

Cea mai des întâlnită formă de pahar, pentru servirea vinul spumant, este cea de lalea. Anume această formă de pahar colectează și păstrează aromele florale ale băuturii și efervescența bulelor pentru mai mult timp. Acest tip de pahar se umplu doar pe jumătate. Formă de lalea este perfectă pentru vinurile spumante dulci.

Formă de flute

Paharul de tip flute este înalt și subțire, acest lucru asigură o mică suprafață pentru vin și astfel permite dioxidului de carbon să se ridice în bule delicate și să nu se evapore rapid. Aceasta este o particularitate importantă în cazul vinului spumant. În acest tip de pahar cel mai bine ar fi să se servească vinurile spumante brute și extra brute.

Materialul din care sunt confecționate paharele

Nu v-ați gândit niciodată că materialul din care e servit un vin spumant contează la fel de mult ca și forma paharului?

Paharele pentru servirea unui vin spumant trebuie să fie sau din sticlă sau din cristal. Diferența dintre aceste două este grosimea materialului. Paharele din sticlă sunt de obicei mai groase decât cele din cristal. Iar pentru a savura din plin complexiatatea gustului unui vin spumant ar fi de dorit să folosim paharele din cristal.

Cum îngrijim paharele?

Paharele în care este servit un vin spumant ar fi bine să fie spălate de mână și nu la mașina de spălat. E foarte important ca un pahar în care este servit un vin spumant să fie bine spălat și bine uscat, fără reziduri de apă.

Ar fi bine să nu folosim bureți rigizi sau detergenți abrazivi pentru a nu deteriora structura sticlei.

Temperatura paharului

Paharele în care se va servi vinul spumant trebuie ținute la temperatura camerei, iar vinul spumant trebuie ținut la rece sau într-o frapieră cu gheață înainte de a fi servit.