Mai nou orice vin trebuie asociat corect cu felurile de mâncare pe care le servim. Și acest lucru se face pentru a avea o experiență culinară inedită. De exemplu, sunt unele alimente care nu se potrivesc deloc cu vinurile roșii.

„În primul rând, asocierea vinului cu mâncarea este în totalitate o experiență personalizată de tine și de papilele tale gustative” e de părerea Eddie Osterland, Master Sommelier.

Asocierea corectă a unui vin cu felul de mâncare intensifică aroma acesteia și te poți bucura de o experiență culinară de excepție. Vinul ales ar trebui șă vină în echilibru cu felul de mâncare, nu ar trebuie să iasă în evidență mai mult unul decât celălalt. Și ar trebuie să facem niște cercetări înainte de a combina vinul cu mâncarea.

Dacă e să vorbim despre vinurile roșii, ele se combină perfect cu carnea. Iar o regulă de bază este că vinul roșu merge foarte bine cu carnea la grătar dar depinde și de tipul de carne și de soiul de vin. Dacă un Cabernet Sauvignon maturat, robust se potrivește foarte bine cu carnea de vânat sau o friptură de vită, atunci un preparat din carne de porc se combină cel mai bine cu vinurile roșii mai ușoare, cum ar fi Pinot Noir sau Fetească Neagră.

Preparatele din carne de rață sau carne de gâscă, care sunt o delicatesă iubesc vinurile roșii medii, corpolente cum ar fi Pinot Noir sau Merlot.

Pentru mâncarea din carne de miel e binevenit un vin roșu ușor, cu arome fructate, care să evidențieze cât mai mult gustul cărnii, iar acestea sunt Feteasca Neagră și Pinot Noir.

Dacă e să vorbim de carnea de pui sau curcan ea se consumă cel mai des cu vinurile albe seci.

Vinul roșu ales corect îmbunătățește aroma și gustul unui fel de mâncare, însă trebuie să ținem cont că fiecare vin are personalitatea sa la fel cum fiecare mâncare are farmecul ei.

Dacă e să vorbim despre mâncărurile tradiționale moldovenești, cum ar fi sarmalele, fripturile care sunt foarte bogate în grăsimi și sățioase atunci cu siguranță un vin roșu sec servit împreună cu ele, ne va ajuta la procesarea și o digerare mult mai rapidă și mai bună. Pentru asta un Cabernet Sauvignon sau un Merlot se ve descurca de minune.

Atunci când servim un vin roșu la masă trebuie să ținem cont că nu se servește niciodată cu băuturi carbogazoase. Cel mai indicat ar fi să servim doar apă plată la aceiași masă unde am servit vin roșu.

La fel de important sunt și sosurile care sunt servite alături de mâncare, vinul roșu se combină cu sosurile roșii, condimentate iar sosurile albe sunt pentru vinurile albe sau rose.

Vinul roșu iubește condimentele cu o aromă puternică, cum ar fi: scorțișoara, vanilia, cuișoarele, nucușoara, piperul.

Combinația dintre un vin roșu și brânzeturi este absolut de nelipsit de la o masă de sărbătoare rafinată. O brânză matură, cu caracter și gust strigent se potrivește de minune cu un Merlot, un Shiraz sau un Cabernet.

Vinurile roșii pot fi combinate în unele cazuri și cu deserturi, în special cele cu ciocolată, tiramisul în mod special.

Tu cu ce asociezi vinul tău preferat?