Vinul este una dintre cele mai fine băuturi alcoolice și cere cele mai stricte condiții de păstrare. Pentru a te putea bucura de calitatea unui vin pentru un timp îndelungat este nevoie ca acest vin să fie păstrat în cele mai bune condiții.

Gustul unui vin, culoarea și textura sa sunt influențate foarte mult de condițiile de păstrare și noi facem aceste greșeli din neștiință. Chiar și cele mai sofisticate restaurante sau barurii neglijează acet lucru și nu e bine.

Vinul e o băutură nobilă care cere multă atenție și dragoste încă de când se află în strugure, în schimb ne oferă o plăcere gustativă maximă dacă știm să-l îngrijim corect.

Cum depozităm vinul?

În primul rând pentru păstarea sticlelor de vin avem nevoie de etajere special concepute pentru acesta. Ele țin mereu sticlele în aceiași poziție, pe orizontală, iar atunci când luăm o sticlă nu schimbăm poziția celorlate. 

De ce acest lucru este atât de important? Deoarece vinul trebuie să vină mereu în contact cu dopul de plută. Dacă acest lucru nu se întâmplă dopul se va usca și se va contracta, iar vinul va intra în contact cu aerul  și va suferi modificări de culoare și gust desigur.  

Cum așezăm vinul pe raft?

Și ordinea după cum așezăm vinul pe raft are mare importanță. Vinurile spumante se așează pe raftul cel mai de jos, deoarece ele necesită o temperatură mai joasă, apoi urmează vinurile albe și la final cele roșii.

Raftul cu vinuri ar trebui să fie amplasat într-o încăpere unde nu pătrund direct razele soarelui și umeditatea nu este ridicată. Căldura este unul dintre dușmanii vinului, deaceea în locul unde depozităm vinul nu ar trbuie să fie mai mult de 21 de grade Celsius, altfel vinul își va pierde din savoare. Temperatura perfectă pentru o bună depozitare a vinurilor este cuprinsă între 7-18 grade Celsius. 

Dacă totuși nu dispunem de un raft special pentru vinuri și alegem să-l dipozităm în dulap, ar fi perfect să păstrăm poziția orizontală a sticlelor și să aerisim cât mai des posibil acest dulap. Nu se recomandă ca vinurile să fie depozitate cu alte alimente – fructe sau legume, acestea pot afecta foarte mult calitatea vinului.

Se păstrează vinul în frigider?

Răspunsul este nu. Și temperaturile prea scăzute sunt un factor care influențează negativ calitatea unui vin. Temperaturile mai mici de 7 grade Celsius duc la uscarea aerului și astfel se usucă și dopul sticlelor de vin și vinul intră în conact cu aerul. Vinul își va pierde din calitate și din aromă.

Vinul vs razele soarelui

Probabil cunoșteți că vinul și soarele nu sunt prieteni prea buni. Și probabil ați observat că majoritatea vinurilor sunt îmbuteliate în sticle de culoare întunecată. Acest lucru se face pentru  ca lumina să nu afecteze calitatea unui vin. Cele mai sensibile la lumină sunt vinurile albe și cele rose, și odată expuse la razele solare își pot schimba atât culoarea cât și gustul.  Și vinul roșu este sensibil la expunerea îndelungată la razele solare. 

Cât timp putem depozita un vin?

Este întrebarea multora. Depinde calitatea unui vin de vârsta lui sau își pierde din gust și aromă odată cu trecerea timpului?

Timpul de depozitatre a aunui vin depinde în mare parte de soiul lui. Nu toate vinurile pot fi păstrate pentru a fi învechite și savurate peste ani. Iar aceste vinuri necesită o îngrijire minuțioasă și condiții de păstrare foarte stricte. 

Dacă totuși v-ați decis să puneți la păstrat anume vinuri trebuie să știți că vinurile roșii se pot păstra între 8 și 20 de ani, iar cele albe între 4 și 18 ani. 

 

Păstrarea unui vin după deschidere

Orice vin după deschidere trebuie consumat cât mai rapid. Dacă însă nu ai reușit să-l consumi pe tot trebuie să cunoașteți că sunt anumite condiții de păstrare.

Vinul roșu se poate păstra până la 3-5 zile după deschidere, cu dopul de plută și întrun loc cât mai întunecat. Vinul rose sau alb se păstrează la frigider până la 3-5 zile cu un dop special sau cel de plută. Iar vinurile spumante, fiind cele mai capricioase, se pot păstra maxim 2 zile de la deschidere doar dacă folosim un capac special pentru el, care nu permite bulelor să iasă.