Să deguști un vin este o plăcere. Procesul nu ar trebui să-ți creeze dureri de cap, ar trebui să fie o activitate care să-ți placă, iar dacă reușești să mai înveți ceva nou din ea, atunci e perfect.

Întotdeauna m-am minunat cum reușesc oenologii și somelierii să descrie perfect un vin, anul roadei, anul îmbutelierii, aromele și gustul uni vin. Îmi părea o activitate prea complicată și chiar este pe alocuri. Dar nu trebuie să ai toate aceste cunoștințe pentru a savura un vin bun. E de ajuns să respecți niște reguli pentru a alege un vin bun și a te bucura de el împreună cu cei dragi.

Atunci când degustăm un vin trebuie să ținem cont de mai mulți pași:

Culoarea

Atunci când deschidem un vin în primul rând atragem atenția la culoarea vinului.

Vinurile albe pot avea culori de galben verzui, auriu, galben auriu, chihlimbariu.                      
Vinurile roșii pot avea culoarea roșie luminoasă, roșie albăstruie, roșie brună.
Culoarea vinului este influențată de o multitudine de factori cum sunt: soiul, anul de recoltă, condițiile de sol, gradul de maturare a strugurilor, starea lor de sănătate, mărimea producției, tehnologia de vinificație, vârsta, condițiile de păstrare.

De asemenea culorile pot avea nuanțe mai intense sau mai palide. Culoarea unui vin poate fi apreciată ca strălucitoare, limpede sau tulbure.

Iar după culoarea vinului putem determina și vârsta acestuia. Nuanța mai închisă dă dovadă că vinul este unul matur.  


Mirosul

După ce agităm un pic vinul în pahar, tragem aer adânc în piept și mirosim vinul. Acest lucru se face pentru a simți aroma, buchetul sau mirosurile străine într-un vin.

Aroma unui vin reprezintă un complex de mirosuri care vin de la strugurii din care a fost produs vinul. Vinul poate avea arome de flori, de fructe sau de miere. Aromele sunt specifice vinurilor mai tinere.

Buchetul uni vin reprezintă multitudinea de arome și este caracteristic vinurilor maturate în butoaie mai mult timp. Buchetul poate avea mai multe mirosuri: fine, aspre sau complexe.

Gustul

Gustul are probabil cea mai mare importanță atunci când degustăm un vin. Este absolut necesar ca toate componentele să fie în balanță pentru a aavea un vin bun. Gustul unui vin poate fi de mai multe feluri:

 • Aciditatea

Un vin acid se simte pe părțile laterale ale limbii. Atunci când guști un vin acid acesta îți creează senzația că muști dintr-o lămâie.

 • Tăria alcoolică

Alcoolul se simte cel mai bine pe mijlocul limbii. Un vin care are prea multă tărie sau gradul de tărie nu este echilibrat se simte ca o senzație de ardere pe mijlocul limbii.

Astringența

Un vin cu un gust astringent îți poate creea senzația de „gură pungă” atunci când este degustat. Se întâlnește mai des la vinurile roșii, mature și de datorează taninelor.

 • Complexitatea post-gustului

Complexitatea post gustului se referă la multitudinea de arome și senzații pe care le experimentezi în timpul degustării. Cele mai bune vinuri au un gust complex, cu fiecare degustație găsești arome noi. Pentru a putea aprecia un post gust, după ce ai îngițit vinul aromele se mențin pentru mai mult timp în gură. Cele mai bune vinuri au un post gust care se menține și te poți bucura de el mai mult timp.

Auzul

În cazul vinurilor spumante și auzul este foarte important în timpul degustării. Este foarte important să auzi cum se elimină dopul atunci când deschidem sticla.

Pregătirea vinului pentru servire

Este important ca vinul să fie pregătit corespunzător înainte de a fi servit. Doar așa te poți bucura de o experiență inedită atunci când guști un vin.

Temperatura vinului la servire

Un adevărat profesionist cunoaște foarte bine la ce temperatură se păstrează un vin și la ce temperatură se servește acesta. Pentru ați impresiona oaspeții servește întotdeauna vinul la temperatura potrivită tipului de vin.

Vinurile roșii

 • Vinuri roșii, tinere – se servesc la temperaturi de 12-14°C;
 • Vinuri roșii simple – se servesc la temperaturi de 14-16°C;
 • Vinuri roșii mature, complexe (Pinot Noir nobil, cu o vechime de 2-3 ani) – se servesc la temperaturi de 16-18°C;
 • Vinuri roșii mature, (Cabernet Sauvignon nobile, cu o vechime de peste 3 ani) – se consumă la temperaturi de 18-20°C.

Vinurile albe

 • Vinuri albe dulci (Muscat) – se servesc la temperaturi de 4-8°C sau 8-10°C după preferințe;
 • Vinuri albe seci și tinere (Sauvignon blanc) – se servesc la temperaturi de 8-10°C
 • Vinuri albe seci (Riesling) complexe și aromatice – se servesc la temperaturi de 9-11°C;
 • Vinuri albe demidulci – se servesc la temperaturi de 10-12°C;
 • Vinuri albe dulci, cu arome de fructe – se servesc la temperaturi de 10-12°C;
 • Vinuri albe seci, de calitate superioara și cu o vechime de 2-3 ani – se servesc la temperaturi de 10-12°C
 • Vinuri rose – au nevoie de temperaturi de 8-10°C.

Vinurile spumante

Vinurile spumante se servesc la temperatura de 6-10 grade Celsius.

Paharele

Paharele sunt un element la fel de important în degustarea corectă a unui vin.

Vinurile spumante se servesc din pahare înalte în formă de flute sau lalea, pentru a păstra cât mai mult timp bulele și aroma în pahar. Vinul alb se servește în pahare în formă de litera U. Cele roșii se servesc în pahare mai cu baza mai largă și gura un pic mai îngustă. Acest lucru va permite aromelor să se deschidă și să iasă la suprafață.

Atmosfera

Poate cel mai mult contează, atunci când deguști un vin: atmosfera și anurajul. Într-o companie bună, alături de cei dragi orice vin degustat poate părea mai bun. Dar trebuie să nu uităm să ne bucurăm de orice aromă și orice gust. Un vin bun îl face degustatorul, el e cel care știe să aprecieze și fiecare om poate avea gusturi diferite.

Friends gathering having Italian food together