Până la Revelion au rămas zile numărate și petrecerile alături de cei dragi sunt tot mai aproape. Iar atunci când ne gândim ce băuturi vom avea pe masa de sărbătoare gândul zboară direct la un vin spumant. O băutură elegantă care face ca petrecerea de la sfârșit de an să fie mai distinsă.

Petrecerea de Revelion se asociază cu un spumant bun și multe mandarine. În tot amalganul de produse care se oferă acum pe piața spumantelor autohtone e tot mai greu să alegem unul de calitate. Dar și un lucru nu mai puțin important este cum servim corect un spumant, pentru a ne bucura de gustul și aroma lui.

Cum răcim corect un spumant

În primul rând un spumant se servește răcorit 30 de minute la gheață sau cel puțin 3 ore în frigider. Niciodată nu răcorim un spumant în congelator. Temperatura perfectă pentru a a savura din gustul unui spumant este de 7 grade, nici mai mult nici mai puțin.

Cum deschidem sticla

După cum știți sticla de spumant nu trebuie agitată, iar eliminarea dopului se face încet, treptat, fără presiune pentru a păstra concentrația spumantului în sticlă și a ne bucura de cât mai multe bule în pahare.

Ce fel de pahare folosim

Pentru a savura din plin dintr-o cupă de spumant, această trebuie să fie înaltă și îngustă cu picior lung, cele largi la gură permit eliberarea prea rapidă a bulelor și aromei. Spumantul este o băutură elegantă și trebuie servită ca atare. Cupele de formă conică păstrează pentru mai mult timp efervescența băuturii și o puteți savura mai mult timp.

Cupele în care este servit spumantul trebuie să fie curate și uscate. Spumantul trebuie turnat doar un sfert din pahar, după care lăsăm să scadă spuma și mai turnăm, dar nu depășim niciodată jumătatea paharului. Cupa de șampanie se ține de picior, fără excepții. Dacă nu ținem paharul de picior, băutura se încălzește prea repede și nu mai putem savura din ea mai mult timp.

Când servim spumantul

Este foarte important să cunoaștem când se servește spumantul și cu ce tipuri de mâncare se servește.

„Champagne sau vinul spumant sunt extrem de versatile şi se pot consuma şi ca aperitiv, dar şi în asociere cu preparate antreu, preparate fel principal sau deserturi nu foarte dulci, asta în cazul celor brut, dry. Dacă ne referim la vinuri spu­mate dulci sau demidulci, le asociem cu preparate dulci, deserturi şi produse de patiserie, dar şi pre­parte din carne, servite cu sosuri dulci de fructe“, spune Eduard Jakab, sommelier în cadrul Tribeca Drinks. 

Mulți obișnuiesc să servească o cupă de spumant cu o bucățică de ciocolată, însă este total greșit. Gustul de cacao distruge aroma și gustul spumantului. Nu faceți astfel de alegeri.

Oricare din aceste sfaturi le-ați urma, nu uitați să vă bucurați de o cupă de spumant în compania celor mai dragi oameni din viața voastră. Atmosfera și compania celor dragi creează cele mai frumoase sărbători.